angolt tanulok

CsodAngol

CsodAngol

Advent, készülődés a karácsonyra az Egyesült Királyságban

2014. november 24. - Orosz Andrea

Az Advent és a karácsonyi készülődés még akkor sem olyan, mint otthon, Magyarországon, ha nálunk is egyre jobban és jobban előtérbe kerül a profit körüli hajsza. Itt még jobban az üzleti szellem ural mindent. Az embernek leginkább az az érzése és már évek óta az, hogy az ünnep egyre jobban háttérbe szorul és csak az a fontos,hogy az emberek ilyenkor minél többet költsenek.

Ez első karácsonyi plakátok és ajándékoktól roskadó polcok már az augusztusi kiárusítás után megjelennek. Nem sokat várnak vele, mert szinte már másnap minden lényeges dolog ott sorakozik a polcokon.

Az biztos, hogy a gyerekeknek túl sok meglepetésben nincs része karácsonykor, hiszen mindent együtt vesznek a szülőkkel.

Van persze dekoráció az üzletekben bőven, meg az utcán is, bár ott csak módjával. Ami viszont nagyon hiányzik itt nekem, az a betlehemi jászol. Azt hiába is keresi bárki, mert nem létezik. Az ember azt hinné, hogy az Egyesült Királyság egy keresztény ország, de mégsem. VIII. Henrik előtt a Római Katolicizmus volt a vezető vallás, majd VIII. Henrik, miután a Pápa nem volt hajlandó elválasztani első feleségétől, Aragóniai Katalintól (akit úgy örökölt elhunyt testvérétől és nem volt választása, hogy elveszi-e, vagy sem.) Szóval, hogy megszabaduljon a nem szeretett nőtől, saját magát kiáltotta ki az egyház fejének és megalapította az Anglikán Egyházat és mint a hatalom birtokosa, kimondta hivatalosan a saját válását.

Nos, még az Anglikán Egyház vezető szerepét sem lehet már észrevenni ebben az országban, annyi a külföldi, más vallású betelepülő. Nekik, meg ugye nincs karácsonyuk, viszont ekkor van a nagy össznépi szabadságolások ideje. Szóval, mindenki örül. Vannak azért még akik még a hagyományos módon örülnek a karácsonynak, a sok-sok más vallású, meg a több napos szabadságnak.

Nos, ezért nincs az utcákon és a bevásárlóközpontokban betlehemi jászol. Helyette helyes kis macikák, pingvinek táncolnak és énekelnek dalocskákat a télről.

karácsony3.JPG

Fotó: Orosz Andrea

Valahogy ilyen itt a karácsonyi készülődés. Ha angol nyelvi országban éltek, vagy bárhol külföldön, kérlek írjátok le kommentben, hogy nektek mi a tapasztalatotok, ott hogyan készülnek a karácsonyra?

Üdv mindenkinek: Andi

A bejegyzés trackback címe:

https://angolttanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr86929215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása