angolt tanulok

CsodAngol

CsodAngol

Miért nem érted az angolt, ha Magyarországon tanultad és főleg csak könyvekből?

2014. november 23. - Orosz Andrea

Piszok bosszantó tud lenni és hány emberrel megesik! Hát igen... ha Magyarországon tanulod, vagy tanultad az angolt, ez bizony nem csoda. De hát mi ez? 22-es csapdája? Hogy és hogy tanuljak mástól? Szeretném megérteni az angolokat, az amerikaiakat, a kanadaiakat, az ausztrálokat is! Egyébként is épp ezen a blogon olvastam, hogy vannak a nyelvnek olyan aspektusai, amit a nem anyanyelvi tanár jobban el tud magyarázni.Na, azt hiszem, ez most tényleg csapda.

Miért is nem érted az angolt? Nem csak azért, mert Magyarországon tanultad és mert nem volt anyanyelvi tanárod, hiszen, ha a tanárod nagy gondot fordít arra, hogy megértsd az anyanyelvi élőbeszédet, akkor sincs könnyű dolgod, de legalább jó esély van rá. Sajnos azonban inkább arról lehet szó, hogy az oktatásból valószínű hiányzott elegendő hallás utáni gyakorlás, meg talán az órai kommunikáció is. No,meg ott van az a sok minden nap használt ismeretlen szó, meg a gonna, wanna, gotta, meg a társaik, amiről még csak nem is hallottál és a magyrországi angolban tutire soha nem jön elő....

Csapda lenne tehát, de nem az, mert van megoldás!

Amíg gyerek vagy, persze nem sokat tudsz tenni, legfeljebb, ha a szüleid tudják, hogy hogy kéne nyelvet tanulni. Ha viszont felnőtt vagy, legyél tudatos nyelvtanuló. Fejleszteheted a hallás utáni készségedet!

1) Minden tankönyvhöz vannak hanganyagok. Sajnos ezek meghallgatása időnként, vagy mindig elmarad az angol órán. Elképseztő, de még mindig vannak olyan nyelvtanárok, akik azt hirdetik, hogy a magnóhallgatásnak nincs jelentősége. (Pedig mennyire fontos lenne! ALAP a hanganyagok hallgatása, ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan hallgatod ezeket.) Tehát, ha a tanárod nem hallgattat veled angol nyelvi hanganyagot, akkor ezt neked magadnak kell megtenned. Egy biztos: a tanárodnak megvannak a könyvhöz tartozó CD-i, vagy letölthető anyagai. Próbáld elkérni tőle. Ha ez nem megy, keress az Interneten szintednek megfelelő hanganyagokat, videókat! (Hamarosan én is közzéteszek néhányat.) Ha a tanárod nem nyitott ebben a kérdésben nem adja, vagy nem segít megoldani a problémát, érdemes elgondolkozni, hogy miért is vagy te még annál a tanárnál?

2) A hallás utáni gyakorlásnak megvannak a szabályai. Mi az amitől fejlődsz és mi az amitől nem. Van egy pár dolog, amiről tudnod kell: nem hallás utáni megértést gyakorolsz, ha közben nézed a szöveget, ahol az elhangzottak le vannak írva. Ez a technika ugyan segíthet egy kicsit a kiejtések beazonosításában, de nem a hallás utáni megértésben. A hallás utáni megértés gyakorlására több technika van kezdő szinen. Ezek közül az egyik:

1) Kiválasztod a hallás utáni tananyagot a könyvből

2) Elolvasod a hozzá tartozó kérdéseket, feladatokat

3) Meghallgatod a hanganyagot (FONTOS, hoyg ne legyen hosszú)

4) Válaszolsz a kérdésekre (Jó, ha a tanári könyvet is beszerzed, mert abban le tudod ellenőrizni a megoldásaid helyességét!)

5) Meghallgatod még egyszer a hanganyagot és próbálod az egészet megérteni még a könyv nézése nélkül.

6) Kinyithatod a könyvet. Most hallgasd meg még egyszer és mondatonként ismételd! Igyekezz, hogy a kiejtésed közelítse a bemondóét!

7) Keresd ki az ismeretlen szavakat és írd ki, de lehetőleg mondatban, vagy kifejezésben. A szavakra könnyebben fogsz emlékezni, ha azok nem magukban állnak.

8) Próbálj elmondani (visszaemlékezni) egy pár dologra a hanganyagból.

Hogy mennyire megy a hallási utáni önálló gyakorlása, függ attól is, hogy mennyire vagy kezdő, vagy haladó. A következő bejegyzésben megismertetlek egyéb technikákkal mind kezdő-, középhaladó-, és haladó szinten.

 Folyt köv....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolttanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr336925827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása