angolt tanulok

CsodAngol

CsodAngol

"Készíts fel a nyelvvizsgára, ígérem, utána megtanulok angolul!"

2015. szeptember 07. - Orosz Andrea

Mostanában egyre több olyan új diák jelentkezik nálam, aki "mindössze" nyelvvizsgára szeretne felkészülni, de az angolt még alapszinten sem ismeri. "A nyelvvizsga után a nyelvet is meg fogom tanulni." - ígérik. 

Kedves hasonlóan gondolkozó nyelvvizsgára készülő! Szeretném a figyelmedet felhívni, hogy ez NEM ÍGY MŰKÖDIK.

Igaz, hogy a legtöbb nyelvvizsgának ismerjük a témaköreit, sőt a Interneten terjednek a nyelvvizsgák pontos tételei is, a vizsgának mégsem ajánlatos úgy nekivágni, hogy bemagolod ezeket és ezzel el van intézve. 

id-100260244.jpg

Image courtesy of Stuart MIles at FreeDigitalPhhotos.net

A nyelvtanárhoz ilyen kéréssel forduló nyelvtanuló nincs tisztában azzal, hogy manapság a nyelvtanulás és maga a nyelvvizsga sem csak egy-egy tétel "felmondásából" áll. Ez tévhit. A szóbeli nyelvvizsgán valós szituációban kell kérdéseket feltenni, problémát megoldani.  A vizsgáztatók olyan kérdéseket is feltehetnek, amelyeknek a vizsgához az égvilágon semmi köze. Képzeljük csak el a következő szituációt!

Vizsgáztató: Mivel jöttél ma a vizsgára? 

Vizsgázó: Csendben marad, vagy valami olyasmit válaszol, aminek a kérdéshez semmi köze. Pl. Szeretem a forró csokit. 

Vizsgáztató: Mit ettél reggelire? 

Vizsgázó: Nem értem. Megismételné a kérdést. 

MOST A VIZSGA FŐ RÉSZE KÖVETKEZIK - a vizsgázó többé kevésbé jól, de millió nyelvtani hibával és helytelen igelakok használatával, úgymond felmondja a leckét. A vizsgáztatóval, vagy vizsgázó társával úgy "beszélget", hogy ugyan beszél, de amit mond, annak a legtöbb esetben köze nincs a feltett kérdésekhez. 

A VIZSGA VÉGÉN

Vizsgáztató: Mit fogsz csinálni a vizsga után?

Vizsgázó: Igen, a családom is itt van. 

Ezek után a vizsgáztató hogy fog dönteni? Nyilván úgy, hogy ilyen nyelvtudásra nem adunk nyelvvizsga bizonyítványt. Ráadásul a leckefelmondás szerű feleletből azonnal meg lehet állapítani a vizsgázó nyelvi felkészültségét. Nem lehet átverni a vizsgáztatókat. Akkor meg mire jó ez az egész? 

Bizony-bizony a nyelvet tanulni kell és nem értelem nélkül magolni. (Mekkora munka lehet teljesen hasztalanul, ráadásul ismétlődő új és új elpocsékolt vizsgadíjjal!). 

Kedves leendő vizsgázók! Ne menjetek nyelvvizsgázni mindössze tételek magolásával. Szánjátok az időtöket és a sokszor feleslegesen kidobott vizsgadíjat arra, hogy beíratkoztok egy tanfolyamra, vagy eljártok egy tanárhoz. Többet nyertek vele! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://angolttanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr727766224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarbazis 2015.09.16. 14:45:29

Sziasztok!

A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu

Keress tanárt vagy jelentkezz Te is tanárnak! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!

Like: www.facebook.com/tanarbazis

Orosz Andrea 2015.09.18. 09:56:22

@tanarbazis: Köszönjük szépen az információt.
süti beállítások módosítása